De hortensiatuin.zaterdag 9 mei 2015

Poer en ornamenten

Bedankt voor jullie leuke reacties op mijn vorige post over ons huis. Ik vond het heel leuk om ze te lezen. Dat is precies de reden waarom ik zo van bloggen hou, naast het naar binnenkijken bij jullie dan. 


Ik heb bij een aantal van jullie posten voorbij zien komen hoe je een stoere poer zelf kunt maken. Nu heb ik daar op dit moment nog steeds te weinig tijd voor. Maar via marktplaats kwam ik op een leuke website terecht waar ik er een van oud hout heb gevonden, voor een hele redelijke prijs. Lekker stoer, groot en met scheuren, deuken en butsen, prachtig.


Ook zag ik posten waarbij ornamenten werden gemaakt van deurknoppen en gordijnroede knoppen en allerlei andere vormen, zoals bij het youtube filmpje van onder de beuk 

Daar hoefde ik niet voor te shoppen. Ik bedacht me namelijk dat ik nog twee van zulke ornamenten in de kelder had liggen. De bovenste heb ik een paar jaar geleden via een webshop gekocht. En de onderstaande heeft Peter jaren geleden in onze tuin gevonden bij het graven. Deze is alleen van smeedijzer gemaakt en zo zwaar dat ik hem niet op een gewone standaard kan monteren, dan is hij topzwaar. Vandaar dat ik hem even in een mooie schaal heb gelegd.


Nog even een paar mooie foto's van de appelbloesem. Tegen het zonlicht in is deze eerste foto heel mooi gewordenDe clematis montana, ik heb al zo vaak op het punt gestaan om hem weg te halen. Hij groeit flink en is vrij wild in onze kleine tuin. Maar in de maand mei is hij altijd zo ontzettend mooi om naar te kijken.
Ook bij de vijver komt de montana in bloei. Het kleine appelboompje staat hier meer in de schaduw en bloeit daarom meestal wat later. Op 5 mei is alle bloesem van de lei appel eraf gewaaid, maar hier kunnen we de komende week nog van genieten.


Hieronder de lei appel die bijna is uitgebloeid..


Meteen zien jullie hier een kant van ons huis die ik niet zo graag in zijn geheel laat zien. Het perceel waar ons huis op staat is namelijk smal en lang. We hebben zo'n 25 jaar geleden ons huis flink verbouwd en bedachten toen dat we aan de achterzijde van het huis onze badkamer, toilet en cv wilden plaatsen. Nou zo ziet dat er dan uit.

Ik mis al jaren een kijkje in onze gezellige tuin die achter het huis ligt. Daar heb ik verder nooit zo bij nagedacht, totdat ik een paar jaar geleden voor een nieuwe keuken ging kijken. Daardoor ging ik kijken op pinterest en ben begonnen met mijn blog. Ik heb daardoor ook zoveel leuke en spannende ideeen gezien  dat ik eigenlijk bedacht dat we ook meer met onze woning kunnen doen dan alleen een nieuw keukenblok uitzoeken.

Mijn wildste idee is de badkamer te slopen (we hebben inmiddels boven ook een klein inloopdouche) en op de plek waar nu de keuken is (in het midden van het huis) een hal te creeeren met de buitendeur, een toilet, een ruimte voor de cv, de wasmachine en droger. En dan, daar gaat het natuurlijk om, de keuken aan de achterzijde te bouwen, met openslaande deuren en alles.

Alleen houdt dat in dat we flink, maar dan ook heel flink moeten gaan verbouwen. De gevels, ramen deuren, muren, elektra enzovoort, alles moet worden veranderd. En daar heeft Peter echt geen zin in. Hij heeft de aanbouw en later ook de bovenbouw bijna helemaal zelf gebouwd. Daarnaast kun je hier rechts ook een beetje zien dat het hoogte verschil in onze tuin behoorlijk is. We wonen niet voor niets op de heuvelrug. Het is meer dan één meter. Dat hebben we nu opgelost met een aantal stenen treden. Maar als er openslaande deuren komen, moeten we dat heel anders aanpakken.

De afgelopen jaren heb ik geprobeerd hem over te halen, zonder resultaat helaas. Ik denk dat het nu tijd wordt om een tussen oplossing te bedenken en daar ga ik wat hulp bij zoeken, Iemand die ons, of nou ja, onze ideeen bij elkaar kan brengen. De wil om niet te verbouwen en de wil om extreem te verbouwen, haha. Ben benieuwd of iemand zich daaraan wil wagen.

Dit is uiteindelijk toch best een lang verhaal geworden, daar ben ik normaal niet zo van. Dat betekend waarschijnlijk dat ik op het punt sta met dit idee aan de slag te gaan.

Fijn weekend allemaal

lieve groet Roelie

29 opmerkingen:

 1. De poer is prachtig..lekker stoer! Het ornament ligt ook mooi in de schaal al staat hij niet op een statief.
  Ik herken het dilemma....ik zou hier ook best de boel iets willen omgooien. Ik heb zo mijn ideeen :)) Mijn man ziet dat ook niet zitten na al een paar huizen verbouwd te hebben en een heel huis gebouwd te hebben, is hij er nu wel klaar mee:((
  Maar kunnen jullie aan de achtergevel geen mooie landelijke overkapping maken met open haard en de wand met de raampjes lekker stoer maken. Maar ja...dan heb je nog steeds geen inkijk in de tuin natuurlijk.....
  Moeilijk hé...ben benieuwd hoe je het verder gaat aanpakken...

  Fijn weekend
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee, leuk dat was nog niet bij mij opgekomen voor die plek. We zitten er wel vaak dus het zou heel goed passen denk ik. Ik ga het in de groep gooien. Ben benieuwd :) groetjes Roelie

   Verwijderen
 2. Wat een mooie poer heb je. Een mooie aanwinst voor je huis. Ik ben benieuwd naar de oplossing voor jullie dilemma. Succes!
  Groetjes, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mooi je poer wat kan je daar dan gelukkig van worden he? En dan 2 prachtige ornamentjes staat mooi zo in die schaal. Het is zo herkenbaar je dilemma. Daar heb ik ook mee te maken. Wij willen graag een andere woning "wat kleiner" met wel een tuin. Maar ik hou van een oud huis en jan vind nieuwbouw helemaal geweldig. Dus wij komen er ook (nog) niet uit. Er komt voor jullie best een oplossing waar je alletwee tevreden mee bent. Succes met brainstormen.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja dat is zeker een dilemma, ik weet nog dat ik hier voor het eerst over een rieten dak begon, nou hij keek alsof hij water zag branden haha, het hele dak moest er af, een nieuwe schoorsteen, nieuwe ramen en de hele bovenverdieping moest op de schop....tja dat heeft wel een paar jaar en heel, heel veel overredingskracht gekost, maar nu is hij heel blij dat hij het heeft gedaan en ik heb natuurlijk zelf volop geholpen! Misschien moet je eens een mooi moodboard maken, een zelfgemaakte bouwtekening en een raming van de kosten en het werk, misschien dat hij dan enthousiast word? Ik hoop het zo voor je! Ik vond trouwens het idee van Anita van de meidenmuts ook wel heel gaaf om een overkapping te maken!
  Groetjes, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja van dat idee wordt ik wel enthousiast ja, ben benieuwd war Peter ervan denkt. Groetjes Roelie

   Verwijderen
 5. Het smeedijzeren ornamanent is heel mooi & in de schaal ligt ze prachtig.
  Er borrelen al ideeën zo te lezen, leuk!
  Liefs, Lydia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat is je poer mooi, Roelie en ook nog eens leuk dat je er een redelijke prijs voor hebt betaald. Meestal kosten ze een vermogen en dat heb ik er zelf niet voor over.

  Hier liggen manlief en ik ook meestal niet op één lijn, terwijl ik het dan nog niet eens over grote verbouwingen heb. Ik probeer hem al een tijd over te halen om kalkverf te mogen gebruiken, maar hij is nog niet om. Ik hoop dat jullie tot plannen kunnen komen waar jullie je allebei in kunnen vinden.

  En o, een langere post is niet erg hoor. Ik heb het met plezier gelezen :-).

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Roelie,
  Lang, maar wel een heel leuk verhaal. Ik heb het tenminste met veel plezier gelezen. En ook je planten en bomen buiten bewonderd, en ook je poer... wat een super ding is dat...
  Heel veel succes met het uitvogelen wat jullie nou wel en niet zullen gaan doen met je huis..
  Fijn weekend,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk om je mijmeringen te lezen...en ik waag me er niet aan om tussen jullie te komen;)
  Er is al een leuk idee aangedragen, wij hebben sinds twee jaar een overkapping en ik kan je zeggen: geweldig!
  Je poer is zo stoer!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook ik vind deze lange post niet erg. Je dilemma is zo herkenbaar. Mijn man is ook niet meer zo van het klussen. Gelukkig hebben we grote verbouwingen uitbesteed. Op dit moment wil ik graag de keuken verven maar mijn man heeft twijfels over het resultaat. Ik ben nu proeflatjes met verschillende lakken aan het maken. Aanhouder wint ;-). Ik hoop dat je je man kan overtuigen. Zicht op de tuin zou ik ook heel prettig vinden.
  Groet, Margo

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi is je poer zeg!
  Ik snap dat je graag vanuit de keuken zicht wilt op je tuin hoor, maar inderdaad is een overkapping maken ook helemaal geen slecht idee en stukken goedkoper, met zo'n terraswarmer kun je daar dan heerlijk zitten, ook als het een keer niet zo warm is.
  Succes met het uitvoeren van je ideeën, maar eerst je man overtuigen natuurlijk ;-)

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een ideeën heb je... er is ook zo veel moois, maar soms ben je inderdaad het verbouwen ook wel eens zat. Ik hoop dat jullie er samen uitkomen.
  Ik vind je opgegraven ornament erg mooi.

  Fijn weekeind!

  Groetjes Inge, de knotwilg

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een boel ideeën...ik zou zeggen ga ervoor...!!...mooie poer !...liefs Ria...x!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zicht hebben op de tuin of een klein beetje groen is iets wat we allemaal heel graag willen.
  Ik vind jouw idee super leuk en hopelijk kan je je man overtuigen ( ik weet ook hoe mogelijk dit is ;)))
  Jouw poer is een mooi vondst samen met het ornamentje .
  Fijne zondag
  Christel , Garcyasplace

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat ben je prachtig geslaagd voor je poer! Een hele stoere! Ook je gevonden ornament is geweldig in de schaal....
  En wat je uitzicht betreft....heel goed idee, verbouwen zou bijna zonde zijn wanneer je de oplossing onder een overkapping vind. fantastisch idee lijkt me!

  Liefs Dinka

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerlijk juist zo'n lange blog. Daar ben ik gek op. Ook leuk dat je zo veel verschillende onderwerpen bespreekt. Van kleine dingen als een mooie poer en ornamenten tot ideeën over een grote verbouwing! Als je het zo graag wilt en de middelen er voor hebt, zou ik zeggen ga er voor. Haal uit je leven wat er in zit en daarom ook uit huis. Verhuizen is veel duurder en ingrijpender dan een verbouwing. Zou jij die site op mp voor dat oude hout willen vertellen, Roelie? Groeten van Annemarie (dit is een lange reactie :-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annemarie, dat is sjiek en antiek in Woubrugge. Als je dat intoetst op mp dan vindt je alles wat ze verkopen. Dat zijn heel veel leuke dingen. Groetjes Roelie

   Verwijderen
  2. Dank voor je reactie Roelie!

   Verwijderen
 16. Mooie foto's en leuk om te lezen. Je hebt al een aantal ideeën aan de hand gekregen. Ik zou ook zo veel mogelijk spullen voorbeelden en materialen verzamelen om te laten zien aan je man hoe het ook kan. Veel succes.

  Liefs Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooie foto's en leuk om te lezen. Je hebt al een aantal ideeën aan de hand gekregen. Ik zou ook zo veel mogelijk spullen voorbeelden en materialen verzamelen om te laten zien aan je man hoe het ook kan. Veel succes.

  Liefs Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtige clematis, wat zijn de fijne bloemetjes toch mooi. En succes met je verbouwideeën, ben benieuwd wat het gaat worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. De clematis is prachtig niet weg halen ik snoei ze altijd in het najaar tot zo`n 10 cm van de grond zo kan je ze best in bedwang houden.

  Groetjes Joke.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Juist leuk, zo'n lange post. Je poer is prachtig en lijkt wel een beetje op die van mij. Dat dilemma van de clematis herken ik ook. Ook hier is er van drastisch snoeien nog niks gekomen.
  Wij hebben hier net een verbouwing achter de rug en zijn nog steeds niet helemaal klaar. Weliswaar niet zo'n grote als jij in gedachten heb, maar toch heel behoorlijk. Ik moet zeggen dat ik er wel even genoeg van heb...voorlopig blijft het echt bij kleine ingrepen hier en daar. Dat idee van een overkapping is helemaal niet slecht hoor en waarschijnlijk een stuk simpeler te realiseren.
  Ik ben heel benieuwd waar jullie op uit komen!
  Liefs en succes er mee, hoor!
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuk om zo'n lang blog te lezen hoor: daar hoef je je niet voor te verontschuldigen!
  En die clematis zou ik niet weghalen hoor: toch veel te mooi! Goed snoeien dan is het best in de hand te houden.
  Ben benieuwd wat jullie gaan doen met de verbouwing......succes!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Leuk juist een lange post......Vind je tuin erg mooi....en de achtergevel ziet er gezellig uit. Verbouwen dus is de droom.....hopelijk komen jullie samen tot een goede oplossing waar beide blij mee zijn....ben erg benieuwd wat het gaat worden.
  Fijne avond

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Heerlijk zo'n lange post hoor! Je hebt een prachtige poer gescoord en ook je ornamenten zijn super. En die had je dus zo liggen?? Bof jij, hihi. Leuk als het in je hoofd zo begint de broeden...plaatjes in je hoofd hebt, hoe het zou kunnen worden. Alleen duurt dat bij mannen altijd wat langer ;-)) De tussenoplossing van een overkapping vind ik een goed alternatief, daar kun je ook je inspiratie in kwijt en scheelt heel veel geld, zorgen en tijd. Succes met het brainstormen!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 24. je poer is stoer! leuk je ornamenten, ik ga ook eens snuffelen:)
  prachtig he, die bloesem, ik geniet daar ook zo van, enne die verbouwing...........tsja, mannen......uhhhhhh SUCCES!!
  groetjes, Inge R

  BeantwoordenVerwijderen